Witajcie miłośnicy kulinariów i wielbiciele sztuki!
Towarzystwo Przyjaźni Polsko-Węgierskiej im. Stefana Batorego oraz Hotel HP Park mają zaszczyt zaprosić Was na wyjątkowe wydarzenie kulinarne – Dzień Kuchni Węgierskiej, które odbędzie się 27 października 2024 roku w godzinach 14:00–19:00 w Hotelu HP Park.
Przeniesiemy Was w malowniczy świat węgierskich smaków znad Dunaju. Tego dnia będziecie mieli okazję rozkoszować się autentycznymi potrawami kuchni węgierskiej oraz wybornymi winami w wyjątkowej atmosferze Hotelu HP Park.
To nie wszystko! Nasze wydarzenie wzbogacą niezapomniane występy Zespołu Pieśni i Tańca Węgierskiego Piroska, który zabierze Was w niezapomnianą podróż po kulturze ludowej, prezentując pełne pasji i koloru węgierskie tradycje taneczne.
A teraz coś dla podniebienia!
Specjalnie na ten dzień przygotowaliśmy wyjątkowe menu, które pozwoli Wam doświadczyć prawdziwych smaków Węgier. Wszystko to w promocyjnej cenie 109 zł za osobę.
Przystawka: Naleśnik a'la Hortobágy (Hortobágyi palacsinta)
Rozpocznij swoją podróż kulinarną od delikatnego naleśnika nadziewanego soczystym mięsem w gęstym, kremowym sosie paprykowym, który idealnie podkreśla głębię węgierskich przypraw. To klasyczna przystawka, która łączy delikatność ciasta z wyrazistymi smakami nadzienia, zapewniając niezapomniane wrażenia smakowe.
Zupa: Zupa gulaszowa (Gulyásleves)
Następnie przeniesiemy Was do serca węgierskich tradycji z naszą kultową zupą gulaszową. Aromatyczna zupa, bogata w kawałki smażonego mięsa, ziemniaków, papryki i pomidory, podkręcona charakterystyczną nutą słodkiej papryki delikatesowej i odrobiną kminku mielonego, rozgrzeje Wasze serca i podniebienia. To esencja kuchni węgierskiej – sycąca, bogata i pełna głębi smaku.
Danie główne: Kapusta faszerowana (Töltött káposzta)
Na główne danie proponujemy tradycyjną faszerowaną kapustę, w której soczysty farsz z mięsa i ryżu doskonale harmonizuje z delikatną kwasowością kapusty. Potrawa ta od wieków króluje na węgierskich stołach, będąc symbolem gościnności i ciepła domowego ogniska.
Deser: Somlói galuska
A na deser – prawdziwa perła węgierskich słodkości! Somlói galuska to warstwowy deser z biszkoptu nasączonego rumem, przełożony kremem waniliowym i czekoladowym, obsypany orzechami oraz rodzynkami, a na wierzchu ozdobiony bitą śmietaną. Każdy kęs to idealna równowaga słodyczy i delikatnych aromatów, który sprawi, że zakończysz swoją kulinarną podróż w wyjątkowym stylu.
Kawa lub herbata
Całości dopełnią aromatyczna kawa lub herbata, które idealnie zrównoważą bogactwo smaków serwowanych dań.
27 października wybierzcie się do Hotelu HP Park, by zanurzyć się w smakach Węgier i doświadczyć bogactwa ich kultury. Nie przegapcie tej wyjątkowej okazji kulinarno-artystycznej!
Zarezerwujcie stolik już teraz i dołączcie do nas podczas Dnia Kuchni Węgierskiej w Hotelu HP Park!
REZERWACJA
Rezerwacja stolików tel. 513 068 030, 61 874 11 00
Uwaga! Ilość miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń.
Zapraszamy!
Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více v Oznámení o ochraně osobních údajů.
ROZUMÍM